Beeldend




Deze foto's van dieren hebben wij gebruikt bij het maken van de dieren van karton. Spin, pinguin en meeuw.



Dit is het eindresultaat van de dieren die we gemaakt hebben van karton. Helemaal links de spin, de poten zijn als het ware in het lichaam 'geschoven' door inkepingen in het lichaam te maken. In het midden de vogel. De vleugels ogen alsof de vogel aan het vliegen is. Het maakt een bewegende indruk, dit komt ook door de 'veren' die erop zijn geplakt. Rechts de pinguin, simpel maar toch herkenbaar door de platte poten. vleugels, snavel en oranje op zijn buik. 




De tekening met wasco, van dieren in combinatie met reizen. Aan de bovenkant zie je de olifantEN die op weg zijn naar een andere plek om te leven. Aan de onderkant zie je de schaduw, maar niet van de olifanten zelf (wat eigenlijk wel verwacht wordt), maar van andere dieren. Namelijk een paard, kameel en een tijger. Onder de tekening zie je de foto waar het op gebaseerd is.




Beeldende vorming les die wij met onze stageklas (groep 3) gedaan hebben: veren van een pauw tekenen. Eerst een grote foto van een pauw bekijken en bespreken. Zelf het lijf van de pauw gemaakt met papier. Elk kind mocht 1 veer maken voor de pauw. Ze mochten zelf weten welke vorm en kleuren de veer kreeg. Opvallend was dat veel kinderen de 'ogen' namaakten die een echte pauw ook op zijn veren heeft. 
                                      



Lessen 2D en 3D

2D:

  •  We hebben een les bedacht die geschikt is voor kinderen uit de midden- en bovenbouw. Het gaat erom dat ze samen met de hele klas, als een soort project, een gebied vol verschillende dieren maken.  Het grootste deel van de klas maakt een dier. Dit kan een leeuw, een bever, een pinguïn en ga zo maar door zijn. van te voren wordt een afspraak gemaakt over de grootte van de dieren. Op een blad laten we de hoogte van een giraffe, van een zebra en van bijvoorbeeld een stokstaartje zien, zo kunnen de kinderen ongeveer schatten hoe groot hun dier moet zijn als ze deze vergelijken met onze aangeven grootte. Een aantal leerlingen houden zich bezig met de opzet van het gebied waar de dieren op terecht komen, zij delen het gebied in. De dieren kunnen overlappen, er kunnen bomen en struiken staan enz.. De dieren en omgeving wordt gemaakt met papier. Dus ze moeten veel knippen, scheuren en plakken. Ze letten hierbij op de vorm en op de huid van het dier.Het resultaat is een groot gebied (hangt dan aan de muur) met allemaal verschillende dieren en een fijne leefomgeving.
  • Een andere leuke les is gebaseerd op kinderen van de bovenbouw. Ze maken op één deel van een wit A3 vel  een schilderwerk met veel kleuren verf. vervolgens vouwen ze het lege stuk op het net geverfde stuk. Als je het vel weer terug klapt het je een symmetrisch figuur met allerlei kleuren en verf. Hieruit proberen ze een dier te halen. Als de verf droog is kunnen ze de detailles toevoegen waardoor het nog duidelijker wordt om welk dier het gaat. Alle werkjes zijn heel verschillend van elkaar en dat is het leuke van de opdracht!
3D:

Als introductie: Een filmpje dat er allemaal dieren zijn ontsnapt uit de dierentuin. De opdracht is ook weer een 'klassikaal project'. We maken namelijk een nieuwe dierentuin, maar dan wel met zelf gemaakte dieren. Alle kinderen maken een driedimensionaal dier. Dit doen ze met karton, wc rolletjes, papier en nog meer materialen. De kleur van het dier doen de kinderen als het dier in elkaar staat. dit doen ze met verf. Je kunt met verf ook bepaalde patronen van dierenhuiden goed weergeven. Ook hier geven wij van te voren bepaalde groottes van dieren aan zodat de dieren in verhouding met elkaar allemaal kloppen. Uiteindelijk hebben we een stuk of 30 (het liefst verschillende) dieren. Deze kunnen we leuk neerzetten met misschien nog hekken of spullen uit de natuur zodat het op een echt dierentuin gaat lijken.

Dit was ons rijtuig dat we gemaakt hebben met kosteloos materiaal. We hebben hem de snelle bandiet genoemd. Hij was namelijk vrij snel en dit leek ons een leuke naam!

Voorbeelden van dierenverblijven:
Konijnenhok
Vogelhuisje

buitenverblijf


zwijnenstal

voliere voor vogels











Geen opmerkingen:

Een reactie posten